Csakráink sorozat 3. Szakrális csakra (Szvadhisthana)

Szvádhishthána csakra (Szakrális csakra, szex csakra, altesti központ)

„Kivételes lakóhely”, szexualitás és kreativitás csakrája.  Ezt az „energia-kereket” legszebben önmaga támasztékaként fordították magyarra, noha szex csakra, szakrális csakra, altesti központ elnevezésekkel is találkozhatunk. Ezen szavak összetétele: szva = önvaló / adhishthána = hely.  A keresztcsont alsó végénél helyezkedik el.

Szimbólumai

 

 • jelképe: hatlevelű lótusz =
  leküzdendő rossz tulajdonságaink: harag, gyűlölet, féltékenység, kegyetlenség, mohóság, önhittség, gőg, tunyaság, félelem, kétkedés, bosszúvágy, irigység, kapzsiság → mindaz, ami gátolja fejlődésünket
 • állata: krokodil = lustaság, érzéketlenség, veszély
 • őseleme → víz = lágy, szelíd, engedékeny, de ha elszabadul, akkor irtózatos erejű
 • ugyanez a helyzet az energiával kapcsolatban: ha negatív érzelmek emelkednek fel a tudatalattiból a tudatba, akkor könnyen megborul az egyensúly
 • istenségei: Brahmá = teremtő és leánya, Szaraszvati = bölcsesség, művészetek istennője
 • színe: narancs → a tudat felemelkedését jelképező hajnal színe

  a narancs az aktivitás, megtisztulás színe is → pozitív tulajdonságokat jelöl, melyek kibontakoznak, ha már uraljuk e csakrát → öröm, bizalom, bizakodás, öntudatosság, tetterő

 • központjában egy félhold szimbolizálja a víz elemet, a nektárt, és a sperma kelyhét
 • mantrája: VAM
 • az észlelések szférája: érzékszerve a nyelv, cselekvőszerve a nemi szerve
 • ez a központ ellenőrzi az életenergia kiáradásának tendenciáját, a nemzést
 • az összpontosítás, megőrzés, megörökítés erejének székhelye
 • tendenciái → vágy, fáradtság, idegesség, szomjúság

A Szvádhisthána evolúciónk második lépcsőfokát jelképezi. A tudat tiszta emberi tudattá fejlődése e csakrában veszi kezdetét. Szorosan kapcsolódik a tudatalatti tárhelyhez, mely fogantatásunktól kezdve létünk minden tapasztalatát és benyomását magában rejti.  Karmáinkat a muládhára csakra tárolja, de aktivizálódásuk a szvádhisthánától indul, és rajtunk múlik, hogy ezeket az adottságokat jó vagy rossz célokra használjuk. E csakra ébredése világosságot, tisztaságot hoz és kibontakoztatja a személyiségünket, de csak akkor, ha megtisztítjuk tudatunkat a negatív minőségektől, tulajdonságoktól.

A Szvádhisthána csakra azért kivételes az elsővel szemben, mert itt túlnőve az ösztönökön,  megjelenik a szerelem. Így stressz-faktora is idekapcsolható, azaz vágyainak és szorongásainak alapja a párkapcsolat, szerelem, és szexualitás (kamini). Félek, hogy nem kapom meg, akit szeretnék, vagy félek, hogy el fogom veszíteni, akit szeretnék megtartani. A szerelem, gyűlölet, irigység közötti határmezsgye nagyon vékony, ugyanazon személlyel kapcsolatban az elme könnyen átcsúszik egyik végletből a másikba. Tudatosan felépített kapcsolat helyett, hajlamosak vagyunk mocsaras, ingoványos terepet építeni, ahol minden szereplő szorongva él, így magával hozza e helyzet a többi nem éppen előnyös cselekedetet, mint hazugság, önbecsapás, őszintétlenség, egymás alázása.  Tehát ez a csakra is mindkét pólus irányába működik.

Választhatunk pozitívan is. Így amikor a feromonok bódulata csillapodik, tudatossággal, bölcsességgel, önfelvállalással, szeretettel, egymás személyiségének ismeretével és egymás támogatásával ennek a csakrának a kérdésköre megoldható. Érdekes párhuzam, és elgondolkodtató, hogyha valaki nem éli meg a szexualitást, másban is elakad a teremtőképessége.  A szerelem, a szexualitás adja az ifjúság életerejét, energiáját. Túl korán nem szabad lemondani róla, mert energia nélkül semmi nem megy. A szerelem megjelenésekor az egó is csillapodik, mert megjelenik végre valaki, akit jobban szeretek magamnál. Mondhatni, ez az első isteni élmény, ami elhozza az önfeledtséget. S mivel nagy súlyokat vesz le az ember válláról, és sok energiát ad, ezért a szerelmet újra és újra át akarjuk élni. Ezért van az, hogy oly sokan leragadnak ebben a csakrában. Ha a szerelem érzése elmúlik, haladni kell tovább, mivel a másik ember nem lehet a megváltó… Sajnos, napjainkban központi téma a sok széthulló párkapcsolat. Természetesen ennek köze van a médiához, életmódunkhoz, s ahhoz, hogy a vágyak kielégítésében keressük a boldogságot. Az erősen anyagorientált világunkban a férfi, mint magányos ragadozó van jelen, s a nő ideig-óráig legyőzi ezt a magányt. De ahogy a hím állatok zöme nem foglalkozik utódaival, az ilyen típusú férfit nehéz megtartani családja mellett, mert ez az ösztöne erős.  Tudatos párkapcsolat építésről akkor beszélhetünk, ha önző vágyainkat legyőzve megszelídülünk annyira, hogy kitartsunk társunk mellett.  Azért nevezik szakrális csakrának ezt az energia-kereket, mert a kapcsolatokra rezonál. Nem csak a párkapcsolatokra, hanem baráti, és más társas kapcsolatokra is.  

Alapvetően a Manipura (3. csakra) kérdésköre a tekintély és a pénz, de megjelenik itt is. Hogyan? Ha rendelkezel teremtőerővel a kapcsolatban, akkor ez az energiaáramlás pénzt is eredményez. S akinek pénze van, az anyagi síkon is megvalósíthatja álmait. Ha ez a csakra rendben van, a szerelem őszinte, a család, gyerekek, pénz is rendben van.  

Minden lénynek, akivel találkozunk, üzenetei vannak számunkra. Hiányosságainkat, értékeinket közvetíti. Tükröződünk a másik ember lényében. S mi történik, ha a másik emberből áttöltődött már minden üzenet? Ha nem születik meg a tiszta szeretet, a közös cél, akkor kiüresedik a kapcsolat. Ez elakadást okozhat, mert az emberek nem mernek továbblépni.  E csakra kiegyensúlyozott működését az ösztönösség csak kezdetben támogatja, utána magasabb szintre kell emelni, tudatossá kell tenni az életnek ezt a részét is. És ellentétben a külvilág üzeneteivel, nincs baj azzal, ha az ösztön eltűnik, és a szerelem szeretetté avanzsál, mert innen lehet magasabb dimenzióba lépni, s a szeretetet, mint a létezést magát megélni.  Ha nincs szeretet, energia sincs! Mivel semmi nem megy magától, támogatni kell emberi kapcsolatainkat, megnézni mibe, s kibe fektetünk energiát!

Ászanák, melyekkel megtámogathatod e csakra működését:

Virabhardasana 2., Utkatasana, Ustrasana, Upavista-konasana, Purvottanasana,

Pavana-muktasana, Parsvakonasana, Pascimottanasana, Malasana, Kandarasana

Írta: Farkasné Koller Krisztina

Forrás: Csakra pszichológia – Bakos Attila, Bakos Judit Eszter

Jóga-csúdámani Upanisád

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Csakráink sorozat 1. Miért érdemes foglalkoznod a csakráiddal?

Csakráink sorozat 2. Gyökércsakra (Muladhara)

 

  

// OWNCODE 20170106