Csakráink sorozat 1. Miért érdemes foglalkoznod a csakráiddal?

 

Mi a csakra?

A csakrák testünk erőközpontjai.  Olyan speciális helyek a testünkön, ahol különösen érezzük energiáinkat, ahol felvesszük és feldolgozzuk a külvilág impulzusait, ahol energiát veszünk fel és adunk le.

A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. Jelentése: “kerék” vagy “kör”, de jógikus szövegkörnyezetben inkább az “örvény” vagy “forgatag” fordítás a megfelelőbb.  A csakrák a pránikus energia örvénylései a test jellegzetes területein, amelyek irányítják az egész emberi szervezetet átható prána körforgását.

Az energiaörvényben összemosódik a kint és a bent, mivel a külsőt a belső behúzza.  Olyan ez, mint a víz örvényei. A csakra forgása révén szívóhatás keletkezik, amely behúzza az energiát vagy információt.

 

A csakrák ábrázolása

A csakrákat az indiai nyelv költői formáiban lótuszvirágoknak is nevezik, és így is ábrázolják az ázsiai festészetben.  Mindegyik csakrához kapcsolódó lótuszvirágot más számú szirommal és színnel ábrázolják. A lótusz szirmai - rajtuk a bídzsa mantrák, avagy a szanszkrit ábécé magszótagai- jelképezik a csakrákban és a hozzájuk kapcsolódó nádikban áramló energia különböző megjelenési formáit.  Mindegyik csakrában egy jantra található, amely a kapcsolódó elem geometrikus szimbólumát és bídzsa mantráját tartalmazza.  

A testünkben 7 fő csakrát találunk, melyek a szusumná nádi mentén helyezkednek el, amely egy energia csatorna és a gerincvelő közepén található.

 1. Gyökércsakra (Muladhara)

 2. Szakrális vagy szexcsakra (Svadhistana)

 3. Köldökcsakra (Manipura)

 4. Szívcsakra (Anahata)

 5. Torokcsakra (Visuddha)

 6. Homlokcsakra (Ajna)

 7. Koronacsakra (Sahashara)

Hogyan és miért foglalkozzunk a csakrákkal?

A csakrákkal való foglalkozás nagyon alkalmas arra, hogy életünknek megfelelő irányultságot és értelmet adjunk, valamint, hogy megőrizzük testi és lelki egészségünket.  

Az egyes csakrák működése kapcsolatban van a testrészekkel, belső szervekkel, testünkkel és lelkünkkel.  Meghatározható tehát az egyes csakrák zavaraira visszavezethető fizikai és lelki betegségek és problémák.

Aki rendszeresen gyakorol, csökkentheti a testi-lelki panaszait, sőt bizonyos esetben végleg meg is oldhatja őket.

A csakrákkal való foglalkozás jóga gyakorlásból, légző-, illetve meditációs gyakorlatokból áll.
Hatással lehetünk azonban a csakráink működésére többek között az alábbiakkal is:

 • színekkel

 • mantrákkal

 • ásványokkal

 • esszenciális illóolajokkal

 • hangokkal

 • mudrákkal

 • megerősítésekkel

 • csakra kezeléssel

 • csakra masszázzsal

A jóga gyakorlatok végrehajtása közben a csakrákra koncentrálás serkenti az energia áramlását a csakrákon keresztül és segít aktiválni azokat.  

Az egyes csakrák konkrét működését következő cikkeinkben elemezzük.

Forrás:

Swami Satyananda Saraswati: Ászana, Pránajáma, Mudrá, Bandha

Klausbernd Vollmar: A csakrák - gyakorlati kézikönyv

Ez is érdekelhet:
Csakráink sorozat 2. Gyökércsakra

Csakráink sorozat 3. Szakrális csakra

 

  

// OWNCODE 20170106