Indítsd a napodat reggeli stresszoldó jógával!

Indítsd a napodat reggeli stresszoldó jógával!

Nem egyszer bizonyosodott már be az, hogy a napodra bizony rá tudja nyomni a bélyegét az, hogy telik a reggeled. A napindító stresszoldó jóga viszont a harmonikus napkezdésnél sokkal többet tesz hozzá az életedhez, ugyanis már a régi bölcsek is tudták azt, hogy a hétköznapokon előforduló feszült helyzetek fizikailag is lelkileg is negatív hatással vannak az emberre. Pontosan ebből kifolyólag alakítottak ki olyan mozdulatokat, amelyek segítségével levezethető a stressz és ezzel együtt emelhető az energiaszint is. Hiszen az életünk hosszát nem az éveink száma határozza meg, sokkal inkább az, milyen életmódot folytatunk, milyen környezetben élünk és milyenek az emberi kapcsolataink. Ebben a bejegyzésben négy olyan ászanát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek neked a stresszmentes mindennapok kialakításában. 

Miért érdemes alkalmazni a stresszoldó jógagyakorlatokat?

 

Számos olyan dolog létezik, amely a szervezetünket kibillenti az egyensúlyából akár egy átlagos hétköznapon is. Ide sorolandók a túlhajszoltság, a kevés alvás, a rohanás, a nagyvárosok fényei, a túlzott koffeinbevitel, a dohányzás és az állandó külső impulzusok egyaránt. Szintén szerepet kap ebben a fenti életmódból adódó elhízás, mozgáshiány vagy az ingerszegény környezet egyaránt. A jóga hatásai között az egyik legfontosabb, hogy belső nyugalmat ad nekünk, és segít lecsendesíteni azt a belső és külső zűrzavart, ami a stressz forrása. 

1. Adhó mukha virászana, vagyis a Lefelé néző hőspóz

Ez a gyakorlat sarokülésből indul, ahol a sarkak külső irányba fordulnak. Ha ez így kényelmetlen a számodra, akkor egy összetekert takarót a sarkaid elé helyezhetsz, hogy komfortosabb legyen a pozíciód. Ezután egy hengerpárnát tégy hosszában a combjaid közé és a mellkasoddal feküdj rá előre! A fejedet helyezd el úgy, hogy a mellkasod felé forduljon egy kicsit. Eközben a karjaid, a gerinced, valamint a törzsed nyúljanak előre, a medencéd pedig hátsó irányba. Ha kényelmes a pozíció, akkor hunyd le a szemed és figyeld, hogyan lélegzel. Tartson mindez a komfortérzetedtől függően 30-60 másodpercen keresztül!

Ennek az ászanának számos jótékony hatása van. Egyrészt csökkenti a fájdalmat a háti és nyaki részen, valamint frissíti és nyújtja a gerincet. Pozitív hatása van fáradtság vagy fejfájás esetén is. Migrénnél igen hatékony ez a póz akkor, ha egy bandázzsal körbe kötöd a fejedet a szemedet is lefedve ezáltal. Ajánlott emellett az alkalmazása magas vérnyomás, valamint menstruációs fájdalmak és az abból eredő depresszió enyhítésére is. 

2. Dzsánu sirsászana, vagyis a Térd fej póz

Miközben előrenyújtózol, fogd meg oldalról a széket és nyúlj előre a törzseddel. A könyöködet nyugodtan megtámaszthatod közben. A homlokod a szék ülőkéjén kapjon helyet az ide helyezett takarón! Amennyiben nem sikerült a földön tartani így a térdeidet, nyugodtan ülj rá a takaróra! Maradj így 60 másodpercen át, majd végezd el ugyanezt a lábak cseréjével is!

Ez a fej alátámasztása által végzett ászana a pihenteti szívet és nyugtatja a szimpatikus idegrendszert. Ez azt jelenti, hogy ha felvetted ezt a pózt, igen hamar tapasztalhatod azt, hogy enyhül a nyugtalanságod. Ezáltal hosszú távon segíti a fennálló depresszió leküzdését, valamint annak elkerülését egyaránt. Emellett lazítja a pajzsmirigyet, segít prosztata megnagyobbodás esetén,  csökkenti a menstruációs fájdalmat és segít hüvelyszárazság esetén is. Hatása van a húgyhólyag működésére is, amellett megszünteti a feszültség miatt fennálló étvágytalanságot is. 

3. Viparita karani, vagyis a Fordított póz

Először is szükség lesz egy tégla elhelyezésére a falnál, hosszabb oldalával oda fordítva. Ez elé kerül a hengerpárna, rá pedig a takaró. Ahhoz, hogy kényelmesen felvehesd ezt a pózt, ülj a hengerpárna szélére, a hátad mögött támaszkodj meg az ujjaidon és fordítsd a törzsedet a fal felé! Innen már könnyedén megtámaszthatod a lábaidat a falon a könyökeidre támaszkodva. Lassan engedd le a törzsedet a talaj felé és támaszkodj meg, miközben a medencédet a falhoz tolod és a vállaid is stabilan támaszkodnak. Fontos, hogy az ülőcsontjaid érintsék a falat! Ha mégsem sikerül elég közel kerülni, nyomd a tenyereidet a talaj felé, hajlítsd be a lábaidat és közelíts a fal felé! Ha kényelmes a pozíció, hunyd le a szemeidet és lélegezz egyenletesen a következő 3-4 percben. Haladónak már 5-8 percig is ajánlott tartani a pózt. 

A fordított testhelyzetnek hála, javul a vérkeringés, oldódik a feszültség, csökken a depresszió, ezzel együtt pedig nő az önbecsülés is. Ajánlott emellett veseelégtelenség, asztma vagy hörghurut fennállása esetén, de pozitív hatással van az ízületi gyulladásra és a csigolya problémákra egyaránt. Hatása van az emésztésre is, csillapítja a hasmenést és a székrekedést is. Mindezek mellett segít megelőzni a visszértágulást. Fontos, hogy menstruáció alatt nem ajánlott ezen ászana gyakorlása. 

 

4. Savászana, vagyis a Hullapóz

Ez egy úgynevezett lezáró ászana, ugyanis segítségével nyugodt légzést érhetsz el, befelé irányíthatod a figyelmedet és nyugalomba helyezheted az egész testedet fizikailag és lelkileg egyaránt. 

Ehhez ülj a hengerpárna mögé hajlított lábakkal és gördülj rá csigolyáról csigolyára a talajra. A takarót húzd a vállakig be, úgy hogy nyakad teljes hosszában alá legyen vele támasztva, majd egyesével nyújtsd ki a lábaidat! Takard le a szemedet, majd engedd oldalra a karjaidat!

Ez az ászana segít a fizikai és lelki fáradtság leküzdésében, az idegrendszer ellazításában, valamint a fejfájás, a migrén és a magas vérnyomás kezelésében is. Jó segítség alvászavar esetén is. Emellett csillapítja a légzőszervi problémák okozta tüneteket is. 

 

E jóga pózoknak a stressz forrásainak megszüntetésében rejlik az elsődleges feladatuk. Ez ugyan nem mindig könnyű és nem szabad máról holnapra hatalmas javulást várni, de hosszú távon az életminőségeden is érezni fogod a változást, különösen akkor, ha a külső hatásokon is van lehetőséged valamilyen módon változtatni. 

Bartsch Gabriella

Darshan Jóga Stúdió
www.jogadarshan.hu

 

 

  

// OWNCODE 20170106