Hóbor Nikolett

 

1. Mikor kezdtél el gyakorolni?

Verához 2013 áprilisa óta járok. A gyakorlásom igazából ettől az időponttól tartom „valós” gyakorlásnak, hisz innentől kezdtem kapni a valós tanítást, az addigi „gyakorlások” csak testgyakorlások voltak, e messze álltak a jóga tanításaitól…

2. Miért kezdtél el jógázni?

 

Történt 1 tragédia az életemben és utána valahogy lesüllyedtem, mint mentálisan, mint lelkileg és mind testileg. Nem is emlékszem semmi lényegesre/lényegtelenre sem azokból az időkből. Ráadásul itt volt, hogy kicsit tönkretettem a derekam. Igazából leginkább a testi tünetek kezdtek ráébreszteni arra, hogy valami nem jó. Minden nehezemre esett, még a mozgás is, és olyan hagyjon mindenki békén érzésem volt. Mikor elkezdtem mozogni, akkor meg nem összeszedetten végeztem ( nem volt bevezető és levezető rész sem, csak a test erősítésével akartam foglalkozni ) és ennek is meglett az eredménye ( a bal térdem erőteljes gyengülésében, fájdalmában ), majd jöttek más sportágak ( ahol meg a bal bokám sérült le …. ). Úgy gondoltam ez így nem mehet tovább: aztán belebotlottam a jógába, ami több az 1ben: karbantartja a testem kívül-belül, lecsendesít mentálisan és feltölt energetikailag. 

3. Miben segít neked a jóga?

Összeszedettebbé tesz, bár ez nálam elég nehéz: nagyon szétszórt vagyok… Viszont tisztábban kezdtem el látni magam, és tudok tenni a szétszórtságom ellen is, bár kis lépésekben haladok. Rendszert hozott az életembe, némi önbecsülést is adott, növelte az akaraterőm, bár itt is szembe kellett néznem magammal: vannak dolgok/terhek, amiket nem kell egyedül cipelni, illetve nem szabad olyan mércét állítani, ami még elérhetetlen. Kis lépésekben kell haladni, nem durr bele bumm, és akkor a lehetetlennek tűnő dolgokat is el lehet érni, csak okosan kell hozzá állni. Alapvetően segít, hogy szembenézzek magammal ( persze mindig csak kicsit, mert félelmetes tud lenni ), és persze testileg is rendbe tesz: izmok, ízületek, emésztés….  Mentálisan csendbe érkezem, mikor gyakorolok, nem zúg a fejem… egyfajta teljességet érzek, olyan jó helyen vagyok és jó vagyok abban amit éppen teszek érzésem van ( de ez csak utólag, gyakorlás után érzem )

4. Milyen rendszerességgel jársz hozzánk és/vagy gyakorolsz otthon? 

Sajnos mostanában a stúdióba nem jutok el, de itthon a gyakorlásom állandó, szinte napi szintű. Régebben beleestem abba a hibába, hogy kicsit túlpörögtem az ászanázás terén, és ha kihagytam 1 gyakorlást, akkor feszült, ingerült, idegbeteg voltam. Meg kellett tanulnom, hogy a jóga nem korlátozódik a szőnyegre és nem is csupán testmozgás. Itt is fontos a mértékletesség és inkább, kevesebb időtartam legyen, de mély és teljes gyakorlás, illetve az élethez való hozzáállás. 

5. Hagytad-e abba a gyakorlást és ha igen, miért kezdted újra?

Nem. Mármint 2-3 napra szükségből igen: betegség miatt. De tovább nem, mert egyszerűen hiányzik a testemnek és elmémnek a rendszeres gyakorlás.  

5+1 Miért a Béke Ligete Jógastúdiót választod a rendszeres jóga gyakorláshoz?

Voltam már más órákon, másol is, de a konkrét „aha” érzés mindig a Béke Ligete Jógastúdióban fog el: mind testileg, mind energetikailag, mind mentálisan. Az összes tanár tudja mit miért és miért úgy tanít, segítenek, magyaráznak. Fontos a számukra a mi személyes fejlődésünk ( minden téren, a belső, mélyebb fejlődés terén is: közelebb kerülünk önmagunkhoz ). és persze nem utolsósorban a stúdió is fejlődik: egyre több stílust lehet kipróbálni, kinek melyik ágazat jön be, kinek melyik stílus segít leginkább. 

Ó és még valami: a csapat egészen kis családias, meleg közeg, pedig folyamatosan bővül! Sok barátság is szövődik itt, egyszerűen szuper!!!

A stafétát Fejes Ágnesnek adom tovább.

Ha szeretnéd az összes jógást megismerni, kattints IDE!

 

  

// OWNCODE 20170106