Az én jóga történetem - Kónya Zsuza


Jóga előtt

Jóga előtt

1.    Kezdetben mi inspirált arra, hogy elkezdj jógázni?
2014. szeptember 9. 12,30 óra:
 „Szia Vera! Kónya Zsuzsa vagyok, a Fábiánné Simon Kláritól kaptam meg a telefonszámodat, amúgy ismerjük egymást….
Szia! Persze, miben segíthetek?
Klári szerint Te szereted a kihívásokat…
Hát…azt gondolom, hogy igen. Miért?
Gyógytornász javaslatára szeretnék elkezdeni jógázni nálad, szeretném megkérdezni, hogy tudsz e vállalni?
Persze! Hétfőn és szerdán van csoportos jóga este 6 órakor!
Vera ennél nagyobb a kihívás! Tavaly decemberben baleset ért, combnyaktörésem volt, elég sok komplikációval, a törés következményeként eltávolították a combcsontfejet a bal lábamból, csipőprotézist nem kaphattam, jelenleg két bottal járok, a bal lábam rövidebb, a mozgásom beszűkült, az izomzatom elég gyenge, szóval ez a kihívás. Én állok elébe, szeretem a kihívásokat…
…..csend a telefonban……papírzörgés….Pillanat nézem a naptáramat. Szeptember 17. 12 óra. Tudsz jönni? Van lift az épületben, találkozzunk a Béke ligeti Jóga Stúdióban! Várlak! – és köszönöm, szeretem a kihívásokat!”

Kell ennél több/nagyobb inspiráció??

2. Hogyan emlékszel vissza az első jóga órádra? Mikor volt ez?

2014. szeptember 17-én 11,50-kor léptem be a Béke ligeti épületbe. A portán mondtam illedelmesen hová megyek, na azt az elképedést sose felejtem el. A „mi Pistánk” azonnal hívta a liftet, és csak sejtem mi játszódott le benne, amikor elindultam a lépcsőn felfelé gyalog, két bottal jógára…
Az első: kihívás volt a javából. Bottal odabotorkáltam a szőnyegemhez, és talán az első két percet kibírtam állva, majd szőnyegre ülve folytattuk a gyakorlatokat. Mostanra sajnálom, hogy nem fotóztuk le az első „botladozásokat”. A bal láb alig hajlik, nem tudtam egyedül kinyújtani, kobrát kb 2 cm-rel a földtől elrugaszkodva csináltam meg. De az érzés, hogy ez nem kórház, nem gyógytorna, hanem ÉN döntöttem el, hogy ide járok, ÉN akartam jógázni, Én kitartok, és ÉN megcsinálom. Te Vera, pedig segítesz, támogatsz, biztatsz, emelsz és velem együtt izgulsz…

3. Mi késztet arra, hogy rendszeresen gyakorolj és ne hagyd abba? Vagy ha abbahagytad egy időre, miért kezdted újra?

Erre a kérdésre Müller Péter szavaival tudok csak válaszolni:   "Minden csoda a tiéd lehet, a legmerészebb álmaidat is megépítheted, de lassan. Téglánként. Minden tégla lerakásához türelem kell, kitartó szorgalom, s főleg hit, hogy ebből végül ház lesz. Minden egyes téglánál látni kell a házat! Ez a hit." 

Az hiszem a hitem késztet mindenre. Hiszek benned Vera, hiszek a módszereidben, de önző vagyok: elsősorban magamban hiszek…

4. Milyen hatással volt a jóga az életedre?

Csodákat tett velem. A jóga az életem része lett.  Ha kimarad, hiányzik. Nemcsak a testemnek, a lelkemnek is. A jóga megtanított figyelni a testem minden rezdülésére, még nagyobb önfegyelemre tanít, energiával tölt fel, visszaadta mindazt, amit a balesettel egy pillanat alatt veszítettem el….

5. Hogy érzed magad a jógától?

 „Egyre jobban!” – már csak egy karmankóval járok – és továbbra sem használom a liftet, de már a Pista sem ajánlja :)

Jóga óta

Ez az oldal azért jött létre, hogy ünnepelje a szépséget, az átalakulást és gyógyulást, amit a jóga hoz az életünkbe, függetlenül attól, hogy hány évesek vagyunk, mióta gyakorlunk, honnan jöttünk, és hova tartunk.  Időközben rájövünk a jóga gyakorlásának szépségére, hogy az ászanák, amiket végzünk, nem a cél, csupán az út.

Mondd, hogy szól a Te jóga történeted?

Válaszolj az alábbi kérdésekre, mellékelj egy fényképet (nem kell jógás) és küldd el nekem e-mailben (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy facebookon (www.facebook.com/jogazalaegerszeg)

A történeteket feltesszük a www.jogazalaegerszeg.hu oldalara és a beküldők között minden hónapban egy 4 alkalmas jóga bérletet sorsolunk ki.

Kérdések:

  1.  Kezdetben mi inspirált arra, hogy elkezdj jógázni?
  2. Hogyan emlékszel vissza az első jóga órádra? Mikor volt ez?
  3. Mi késztet arra, hogy rendszeresen gyakorolj és ne hagyd abba? Vagy ha abbahagytad egy időre, miért kezdted újra?
  4. Milyen hatással volt a jóga az életedre? Milyen változásokat tapasztaltál?

 

 

  

// OWNCODE 20170106