8 ok, hogy miért legyen saját jógamatracod

Érdemes-e magunknak jógamatracot vásárolni, ha most ismerkedünk az ászanákkal vagy ha csak ritkán jut időnk eljutni egy órára vagy időt szakítani az otthoni gyakorlásra? 

 

A válasz egyértelműen igen! Sőt nem csak érdemes, de elengedhetetlen kellék. Ahogy bármilyen más hobbinak, sportnak, művészeti és egyéb tevékenységnek, a jógának is megvannak az alapvető eszközei, melyeknél különösen fontos az egyéni használat. Első és legfontosabb a matrac, valamint ha szükséges, a jógatégla, blokk,  jógaheveder és egy takaró a relaxációhoz.

A jógamatrac a jógapózok, azaz ászanák gyakorlásának a helye. Különböző méretű, vastagságú, anyagú matracok közül lehet válogatni. Ma már minden igényt kielégítő kínálattal találkozhatunk az üzletekben és a webboltokban is, például eco, latexmentes, szuperkönnyű, vastag, vékony, pamut, tartós stb. Fontos, hogy erős legyen, hogy hosszú távon bírja a rendszeres igénybevételt. Lehetőleg legyen tapadás- és csúszásmentes, ha pöndörödik vagy csúszik, azzal akadályozza sőt balesetveszélyessé is teheti a gyakorlást. 

Van, aki a vékonyabb matracot részesíti előnyben a vastagabbal szemben, van aki színes vagy élénk színűn gyakorol szívesebben, más az egyszínű mellett dönt; egy további fontos tényező pedig a matrac ára. 

Vagy egyszerűen gondoljunk csak arra: futáshoz más cipőjét, zokniját húznánk-e fel?... Ugye, hogy nem.

Gyakorlatilag higiénikusabb a saját jógamatracod használni, még akkor is, ha a stúdió tud biztosítani az órák idejére kölcsönmatracokat. 

A matrac lehetővé teszi számodra, hogy személyes teret alakíthass ki a jóga gyakorlásához. Bárhol és bármikor kigördítheted, ha kedved támad egy kis elmélyülésre, ászana gyakorlásra: otthon, nyaralás közben vagy akár a munkahelyeden egy kis szünet közbeiktatása gyanánt. 

Íme, 8 szempont, hogy miért vásárolj magadnak saját matracot, ha kedvet kaptál a jógához:

1.Segít kialakítani egy erős kapcsolatot a jóga gyakorlásoddal.

2.Bárhová magaddal viheted.

3.Higiénikus.

4.Egyéni igényeid, ízlésed és lehetőségeid szerint választhatod meg, milyen matracot vásárolsz.

5.Segíti kialakítani számodra a jógázás terét.

6.Mezítláb, hosszú távon ugyanazon a matracon gyakorolni segít kialakítani a stabilitás érzetét, a bizalom és a meghittség, a külső és belső otthonlét érzését mélyíti el.

7.Lehetőséget biztosítasz az újaknak, hogy első órájukhoz a stúdió matracait vehessék igénybe.

8.Matracoddal a kézben, kilépve otthonról az ajtón, a jógával való kapcsolatod már azelőtt elkezdődik, hogy a jóga stúdióba érnél.

 

Tekints hát úgy a matracodra, mint arra a különleges és személyes helyre, amely bármikor segít ráhangolódni a jóga gyakorlására, visszatérni önmagadhoz és önmagadba, új tapasztalatokat szerezni, fejlődni, függetlenül tértől és időtől.

 

Forrás: https://bahiayoga.com/10-reasons-to-buy-your-own-yoga-mat/

 

Ha kíváncsi vagy, miért fontos, milyen színű matracon gyakorlunk, kattints ide!

 

 

 

 

  

// OWNCODE 20170106