Milyen színű jóga matracot válasszak? 1. rész

 

A megfelelő színű jóga matrac kiválasztása nagyon fontos lehet, állítja Kónya Zsuzsa, kristályterapeuta. A szín=fény, a fényre testünk sejtjei reagálnak, hatást gyakorolnak érzelmi, szellemi, lelki jólétünkre. 

Gondold csak át, milyen gyakran nézel a matracodra egy gyakorlás során: minden lefelé néző kutya pózban, a Napüdvözlet során, hasonfekvő pózokoban, és a kihívást jelentő Chaturangában. Egy jóga matracot lehet, hogy éveken át használsz, nem mindegy, milyen szín van rád hatással ilyen sokáig.

 

A következő kérdéseket kell feltenned magadban

  1. Hogy akarom érezni magam jóga gyakorlás közben?
  2. Melyik szín hozza ki belőlem a legjobb énemet?
  3. Milyen színárnyalathoz vonzódom természetesen?

Mielőtt azonban a matracunk színére térnénk, először is néhány gondolat arról, honnan is indult a színterápia.

Őseink sokkal inkább tudatában voltak a színek gyógyító erejének, mint napjaink embere. Úgy tartják:az Atlantisz kör alakú szentélyeiben különleges kamrákat alakítottak ki, ahol az embereket természetes fény és kristályok segítségével gyógyították.  
A középkori katedrálisok ablakai is színes üvegekből készültek, melyek színes fényében a betegek és gyengék színfürdőt vehettek, ezzel helyreállítva egészségüket.  


Korabeli színterápia
Hippokratész:  színes balzsamokat, kötszereket és virágokat írt elő a betegségek kezelésére

Paracelsus: színes ruhákat, gyógyfüveket, zenét és más alternatív gyógykezelést alkalmazott
Newton: ő jött rá, hogyan jönnek létre a spektrum színei, ez a mai színfelfogásunk alapja.

 

A színterápia úttörői
Figyeljük meg a szívárvány jelenségét!  Egy prizmán keresztül a fehér fény áthatol, megtörik, és a spektrum hét színére bomlik.  

Newton szerint a fény, vagy más szóval a szín hullámokból áll, melyeknek más-más a hullmáhosszuk, rezgésük, sebességük.

Először Dr. Edwin Babbitt írja le a spektrum színeinek különböző gyógyhatásait. Véleménye szerint a piros serkenti a vérkeringést, a kék nyugtató, a narancs és a sárga az idegek működését ösztönzi. Ő dolgozta ki a színkamra működési elvét.

Rudolf Steiner filozófus és pedagógusként Svájcban alakítja meg a világ első színterápiás tudásközpontját. Megállapította, hogy a színeknek lélekre gyakorolt hatása jelentős: a kék a békesség, zöld a harmónia érzetét keltette, az ibolya az önbecsülés, a rózsaszín pedig a feltétel nélküli szeretet érzését hordozza magában.

A színek pszichológiája
A színek hatással vannak érzelmeinkre, hangulatunkra, viselkedésünkre.  A folytatásban a személyes színeinkről írunk majd.

 

A cikk Kónya Zsuzsa  kristályterapeuta (Chacrys Zala Kristály- és színterápia) vendégposztja. A cikk 2. részét itt találod: 
Milyen színű jóga matracot válasszak? 2. rész

 

Miért fontos a saját jógamatrac használata? Cikkünkből megtudhatod!

 

  

// OWNCODE 20170106